1922 yılında Sivas’ta doğan Zehra Macide Tanır, Erenköy Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra, Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro ve Opera Bölümleri sınavını kazandı.
Erenköy Kız Lisesi'ni birincilikle bitirdiğinde babası; "Bu memleketin mektepli sanatçıya ihtiyacı var, olabiliyorsanız olunuz" der ve Macide Tanır için tiyatronun yolu açılır. Hiçbir hazırlık yapmadan, hatta ne hazırlaması, neye çalışması gerektiğini bilmeden Galatasaray Lisesi'nde yapılan sınava girer ve aralarında Carl Ebert'in de olduğu hocalar tarafından konservatuvara kabul edilir. Valizini aldığı gibi Ankara'nın yolunu tutan ve uzun yıllar oradan kopamayan Macide Tanır konservatuvarı sınıf atlayarak bitirir. 1943 yılında profesyonel olarak Ankara'da sahneye çıkar. Macide Tanır tiyatro bölümünde ilk kez yapılan bir uygulamayla sınıf atlatılır ve yüksek bölümü 1944 yılında başarıyla bitirir.
Macide Tanır, hiç ara vermeden 1944 yılından, yaş haddinden emekli olduğu 1985 yılına kadar devam eden Tatbikat Sahnesi ve Devlet Tiyatrosu’ndaki başarılı sahne hayatında 63 farklı oyunda görev alır.
Oyunlarıyla Anadolu'yu dolaşıp seyirciyle buluşurken gidemediği, göremediği seyirciye de radyo sayesinde ulaşır. Radyo tiyatrosu, arkası yarınlar, seslendirmeler sayesinde sesi de ismi kadar bilinir olur.
Cumhuriyet tarihimizin yetiştirdiği, Türk Tiyatro’sunun en başarılı tiyatro sanatçılarından biri olan Zehra Macide Tanır, sanat yaşamı boyunca dünya tiyatro edebiyatının 50’den fazla seçkin eserinde başrol oynadı. Vefatına kadar 65 ödül alan Macide Tanır, pek çok ödülün yanı sıra 1991 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanının sahibi oldu. Sanat hayatı boyunca gösterdiği dik duruşu, demokrat tavrı ve tiyatroya olan tutkusuyla büyük takdir gördü.
“Şehnaz Tango” TV dizisinde Şehnaz’ın annesi rolü Tanır’ın geniş kitleler tarafından bilinmesinde çok büyük etki sağladı. Sanatçı son olarak 17. Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nde “Onur Ödülü” ne layık görüldü. Macide Tanır sanat hayatına devam ederken 2000 yılında ayrıca “Tiyatronun Cadısı” isimli bir anı kitabı da yayınladı.
Yaşam amacı ülkemizin gelişmesi ve gençlerin iyi eğitim alması olan Zehra Macide Tanır, tüm mal varlığını Türk Eğitim Vakfı’na bağışlayarak Türkiye’nin aydınlık yarınları için eğitimin gücüne olan inancıyla gençlerimize destek olmuştur. 6 Şubat 2013 tarihinde, İstanbul’da yaşama veda eden ve Emirgan Mezarlığı’na defnedilen sanatçımız Macide Tanır’ın adı, gençlerimizin eğitimine sağladığı katkı ile daima yaşamaya devam edecektir.
Zehra Macide Tanır’ın Aldığı Ödüller:
Başarılarla dolu sanat hayatında hiç unutulmayan oyunlarından biri “Ağaçlar Ayakta Ölür” olur. Seyircinin yoğun ilgisine birbirinden önemli isimlerin olumlu eleştirileri eklenir ve yılın sanatçısı ödülünü alır. Bu da daha pek çoklarını alacağı ödüllerden sadece bir tanesidir...
Schiller’in “Hile ve Sevgi” isimli eserindeki rolü ile Almanya Büyükelçiliği’nden Schiller Madalyası kazanan Tanır;
“Ağaçlar Ayakta Ölür” isimli oyundaki rolüyle basın tarafından “Yılın Sanatçısı”,
“Dünyanın Düzeni” adlı oyunundaki rolüyle Basın-İş Sendikası “Yılın Sanatçısı”,
“Kıl Payı” oyunundaki rolüyle Sanat Sevenler Derneği “En İyi Oyuncu”,
“Yanlışlık” oyunundaki rolüyle Sanat Sevenler Derneği “En İyi Oyuncu”,
“Gölge Ustası” isimli oyunuyla Sanat Kurumu “En İyi Oyuncu”,
Kültür Bakanlığı “Jüri Onur Ödülü”,
Hürriyet Gazetesi “Yılın Sanatçısı Ödülü”,
Kadınlar Birliği “En Başarılı Sanatçı Ödülü ”nün yanı sıra birçok ödül alan sanatçı
1991 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanını almıştır.