*Her aday tek bir burs programına başvurabilir.
TEV-DAAD (DEUTSCHER AKADEMISCHER AUSTAUSCHDIENST) ALMANYA YÜKSEK LİSANS BURSU
TEV başvuru formuna ve belge yükleme alanına, sayfanın en altındaki linkten ulaşabilirsiniz.
Başvuru Tarihleri: 5 Kasım 2024 09:00 - 5 Şubat 2025 17:00
Yüz Yüze Mülakat Tarihleri: 28 - 29 - 30 Nisan 2025 (Mülakatlar İstanbul'da gerçekleştirilecektir)
Başvuru kapandıktan sonra portala giriş yapılamamakta ve e-posta ile gönderilen belgeler kabul edilememektedir.
GENEL BİLGİLER
Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD), 1998’den beri birlikte Almanya’da çeşitli alanlarda yüksek lisans bursu vermektedir.
DETAYLI BİLGİLER VE BAŞVURU KOŞULLARI
-
Burs kapsamına giren alanlar: Performans sanatları hariç bütün alanlar.
-
Başvurmayı düşündüğünüz programları belirtmek için aşağıdaki formdan yararlanabilirsiniz:
https://static.daad.de/media/daad_de/word-excel-nicht-barrierefrei/in-deutschland-studieren-forschen-lehren/a206b_studiengangsinfo-information_about_the_study_programme.docx
-
Almanya’daki devlet üniversiteleri ile devlet tarafından akredite üniversitelere başvuru yapabilirsiniz. Eğer başvurduğunuz program ücretli ise bu (Tuition Fee) burs kapsamında değildir.
-
Almanya’da yüksek lisans ile ilgili bilgi için: www.daad.de/de/ ve www.daad-turkiye.org
-
Kontenjan ve burs miktarı: Her yıl 45 yeni bursiyer seçilir. Burs miktarı 2 yıl için ortalama 25.000 Avro’dur, bu miktarın %50’si DAAD, %50’si TEV tarafından verilir.
-
Burs süresi: Bölümlerin öğrenim sürelerine göre (MBA, MSc, MA, MPhil) 9-24 ay.
-
Burstan faydalanabilmek için 2025 Güz Dönemi’nde (Wintersemester) Almanya’da öğrenime başlamak gerekir. Almanya’da bir yüksek lisans programına başvurmak ve kabul edilmek adayın sorumluluğundadır. Bursa başvurduğunuz sırada kabul almış olmanız gerekmez ancak başvuru ve bursiyer seçim süreci boyunca kabul mektuplarınızı çevrimiçi başvuru platformuna yüklemeniz beklenir.
-
Yüksek lisans -veya doktora yapılacaksa doktora- bitiminden sonra en geç 2 yıl sonunda Türkiye'ye gelerek yüksek lisans süresinin iki katı süreyle kalınırsa bursun geri ödeme yükümlülüğü olmayacaktır. Bu koşulu yerine getirmeyen mezun bursiyerlerin, bursun sadece TEV tarafından ödenen kısmını geri ödeme yükümlülükleri vardır. Örnek taahhütname ve kefaletname metinlerine ulaşmak için tıklayınız.
ADAYLARDA ARANAN NİTELİKLER
-
T.C. vatandaşı ve 1 Ocak itibarıyla 35 yaş altında olmak,
-
T.C. sınırları içinde eğitim veren YÖK’e bağlı üniversitelerden lisans derecesi,
-
4.0 üzerinden 3.0 veya 100 üzerinden 76.5 minimum not ortalaması,
-
İngilizce (TOEFL IBT: 79-93, IELTS Academic: 6.5, TOEIC: 800, PTE Academic: 58-63) veya Almanca* dil yeterliliği.
BAŞVURU EVRAKI
*Lütfen başvuru evrakını belirtilen formatta ve eksiksiz yüklediğinizden emin olun. Henüz mezun değilseniz diploma ve kabul mektubu dışında aşağıdaki bütün belgelerin son başvuru tarihine kadar TEV'in sistemine yüklenmesi zorunludur. Dil yeterlilik belgesi ve referans mektupları da dâhil olmak üzere, başvuru kapandıktan sonra e-posta yoluyla gönderilecek belgeler kabul edilmeyecektir.
-
TEV başvuru formu: Başvuru açıldığında en aşağıdaki linkten forma ve belge yükleme alanına ulaşabileceksiniz.
-
DAAD başvuru formu: Başvuru açıldığında en aşağıdaki linkten forma ve belge yükleme alanına ulaşabileceksiniz.
-
Varsa, kabul belgeleri *Bu aşamada zorunlu değil, henüz yoksa daha sonra yükleyebilirsiniz,
-
Özgeçmiş *İngilizce, bir sayfa,
-
İngilizce transkript,
-
Mezunlar için diploma veya mezuniyet belgesi *Bu aşamada zorunlu değil, başvuru sırasında henüz mezun değilseniz daha sonra yükleyebilirsiniz,
-
Adayı tanıyan iki öğretim üyesinden alınmış iki adet İngilizce veya Almanca referans mektubu *Başvuru formunu doldurduktan sonra yönlendirileceğiniz burs programı seçme ve belge yükleme alanında referans mektuplarına ayrılan bölüme hocalarınızdan aldığınız mektupları siz yükleyebilirsiniz veya hocalarınızın iletişim bilgilerini girdiğinizde onlara gönderilecek e-posta yoluyla hocalarınız referans mektuplarını doğrudan TEV'in sistemine yükleyebilir. *Lütfen TEV tarafından gönderilen e-postanın hocalarınızın eline geçtiğinden ve referans mektuplarının son başvuru tarihine kadar yüklendiğinden emin olun.
-
TOEFL IBT, IELTS Academic, PTE Academic, veya Almanca* dil yeterlilik belgesi, GRE, GMAT sonuç belgeleri *Lütfen başvuracağınız programın hangi belgeyi kabul ettiğini öğrenin. Almanca programlar için aşağıdaki açıklamaları lütfen okuyun.
-
e-Devlet’ten aile vukuatlı nüfus kaydı ve adayın TC kimlik kartının görüntüsü,
-
Ailenin gelir durumunu gösteren e-Devlet belgeleri *Çalışan veya emekli anne-babaya ait “Tüm SGK Hizmet Dökümü”, çalışmayan anne-babaya ait “4A, 4B, 4C Kaydı Yoktur” belgesi, anne-babaya ait “Tapu Bilgileri Sorgulama” sonuç ekranı görüntüsü. Her alana tek bir belge yüklenebildiğinden, lütfen anne-babanız çalışıyor, emekli veya çalışmıyor ise bunu gösteren belgeleri birleştirip tek bir belge olarak yükleyin. Bu belgeyi bu konudaki zorunlu alanların hepsine yükleyebilirsiniz. Ayrıca, lütfen anne ve babanıza ait tapu bilgilerini sorguladığınızda ilk çıkan liste ekranlarının görüntülerini birleştirip tek bir belge olarak yükleyin, hisse ve detay bilgilerini yüklemenize gerek yoktur.
Lisans öğreniminizi %100 İngilizce aldıysanız ve Almanya’daki yüksek lisansınızı İngilizce yapmak üzere bursumuza başvuruyorsanız ayrıca dil yeterlilik belgesi sunmanıza gerek olmayabilir . Bunu başvurduğunuz okulların da kabul etmesi şarttır.
*TEV sizinle tüm yazışmaları e-posta yoluyla yapacaktır ve bilgileri bu yolla iletecektir. Başvuru formunu doldururken her zaman kullandığınız e-posta adresinizi doğru vermelisiniz (e-posta adresinizin @edu.tr uzantılı olmaması önerilir).
Almanca Dil Yeterliliği:
-
Almanya’daki Almanca programlara başvuru sırasında Abitur, DSD 2, TestDaf (TDN 4-5), DSH 2-3, Goethe Zertifikat C2, Telc Deutsch C1, ÖSD C2 veya Feststellungsprüfung eines Studienkollegs belgelerinden biri Almanca dil yeterlilik belgesi olarak kabul edilmektedir. Konuyla ilgili bilgi için bkz. https://www.kmk.org/themen/deutsches-sprachdiplom-dsd/deutsche-sprachkenntnisse-fuer-den-hochschulzugang.html
-
Goethe ve Telc sınav sertifikalarına dair özel not: Almanya’da Almanca bir yüksek lisans programında eğitim almak üzere TEV-DAAD Ortak Bursuna başvuruyorsanız, Goethe B2-C1 veya Telc B2 sınav sertifikalarından birini burs başvurunuzda kullanabilirsiniz. Fakat bursa hak kazanılırsa başvurulacak yüksek lisans programının istediği şartları yerine getirmek tamamen başvuran adayın sorumluluğundadır. Elinizdeki Almanca dil yeterlilik belgenizin Almanya’da başvuracağınız yüksek lisans programı tarafından kabul edilmemesinden DAAD veya TEV hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Bu yüzden öncelikle başvurmak istediğiniz yüksek lisans programının başvuru şartlarını iyice öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.
-
İngilizce bir yüksek lisans programında eğitim almak üzere TEV-DAAD Ortak Bursuna başvuruyorsanız, mevcut Almanca seviyenizi de burs başvurunuza eklemek istediğiniz takdirde, randevu alarak DAAD Istanbul Danışma Merkezinde ücretsiz Onset Almanca sınavına girebilirsiniz. Bunun haricinde Onset Almanca sınav sonucu burs başvurusunda kullanılamaz.
BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
-
Başvurusunu eksiksiz tamamlayan adayların dosyaları ilgili alanlarda bağımsız öğretim üyelerinden oluşan komisyonlara gönderilir; dosya değerlendirilmesinden sonra mülakata girmeye hak kazanan ve elenen adaylara e-posta gönderilir.
-
Bağımsız akademik komisyonlar tarafından gerçekleştirilen mülakat İngilizce yapılır; bu başvuru dönemine ait mülakatlar 28-29 ve 30 Nisan tarihlerinde İstanbul'da yüz yüze gerçekleştirilecektir. Gün ve saat ve adres detayları katılımcılara e-posta ile bildirilir. Mülakata davet edilecek adayların seyahat ve barınma masrafları kendilerine aittir.
-
Mülakat sonucu asil ve yedek adaylar belirlenir. Asil adaylar arasında burs hakkından vazgeçenler olduğunda sırayla yedek listede ilerlenir.
-
Burs almaya hak kazananların Ağustos sonuna kadar kabul mektuplarını TEV’e iletmesi beklenir *Kabul mektubunuz Ağustos sonuna kadar elinize geçmezse lütfen TEV’e e-posta ile bilgi verin.
-
Burs ödemeleri bursiyerler Almanya’ya gittikten sonra iki kurum adına DAAD tarafından aylık olarak yapılır. Burs, yaşam giderini, gidiş-dönüş yol ücretini, sağlık sigortasını ve araç gereç yardımını kapsar. Bursun detaylı kapsamı ayrıca DAAD tarafından bursiyerlere Almanya’ya gittiklerinde bildirilir.
DAAD Türkiye
İstanbul Danışma Merkezi, 0212 249 34 62 istanbul@daad-turkiye.org www.daad-turkiye.org
DAAD Okutmanları
-
Susanne Lorenz - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı, istanbul.univ-istanbul@daad-lektorat.de
-
Dr. Deniz Güneş Yardımcı - İstanbul Bilgi Üniversitesi European Institute/Dept. of International Relations, istanbul.bilgi@daad-lektorat.de
-
Eva Borhau - Ortadoğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Modern Diller Bölümü, Ankara, ankara.metu@daad-lektorat.de
-
Carolin Reuter - Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Bölümü, Bursa, bursa.uludag@daad-lektorat.de
-
Dr. Nilgün Yüce - Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı, İzmir, izmir.ege@daad-lektorat.de
-
Manuela Volz - Akdeniz Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü, Antalya, antalya.univ-akdeniz@daad-lektorat.de
Son Başvuru Tarihi: 5 Şubat 2025 17:00
Çevrimiçi Başvuru Formu ve Evrak Yükleme: https:yurtdisi.tev.org.tr/login
Başvuru formunu doldurup zorunlu tüm belgeleri yüklediğinizde başvurunuzu tamamlamış olacaksınız. Sürecin geri kalanıyla ilgili e-posta yoluyla bilgilendirileceksiniz.
Yurt dışı bursiyer adaylarına yönelik KVKK Aydınlatma Metni'ne aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://kvkkbelge.tev.org.tr/view/dd7ae768-f7e0-4ddb-b42a-db113d2337c6/